Toiminnanharjoittajalla on vastuu selvittää toimitilan radonturvallisuus
Radon on hajuton ja näkymätön radioaktiivinen kaasu, jota voi esiintyä sisäilmassa. Pitkäaikainen altistuminen korkealle radonpitoisuudelle voi lisätä esimerkiksi riskiä sairastua keuhkosyöpään. Radonia ei voi aistia, joten mittaaminen on ainoa tapa saada sisäilman radonpitoisuus selville.
Toiminnanharjoittajan on selvitettävä radonturvallisuus, jos yksikin seuraavista toteutuu
- Asuinhuone tai työ- tai oleskelutila (myös pukuhuoneet ja taukotilat) sijaitsee kokonaan tai osittain maan alla.
- Toimitila sijaitsee harjulla tai muulla hyvin ilmaa läpäisevillä sora- tai hiekkamuodostumalla. Maaperälajin voi selvittää Geologian tutkimuskeskuksen (GTK) Maankamara -ohjelmasta.
- Toimitila sijaitsee alueella, jossa aiemmin mitatuista radonpitoisuuden vuosikeskiarvoista vähintään 10 prosenttia on suurempi kuin viitearvo 300 Bq/m³. Säteilyturvakeskus (STUK) ylläpitää luetteloa näistä alueista.
STUK:n kyselytyökalulla voit selvittää, kuuluuko toimitiloihin tehdä lakisääteinen radonmittaus.
Jos toimitiloihin on tehtävä radonmittaus
- Radonpitoisuuden määrittämisessä on käytettävä luotettavaa mittausmenetelmää.
- Radonmittauksen voi tilata STUK:lta tai toimijalta, joka käyttää STUK:n hyväksymää mittausmenetelmää.
- Sisäilman radonpitoisuus määritetään ensisijaisesti käyttämällä radonmittauspurkkia. Purkkia pidetään tiloissa vähintään kaksi kuukautta, mielellään kolme kuukautta. Mittaus tapahtuu syyskuun alun ja toukokuun lopun välisenä aikana.
- Jos työ- tai oleskelutiloja sijaitsee kokonaan tai osittain maanpinnan alapuolella, maanpinnan alapuolisten tilojen radonpitoisuus tulee mitata. Toiminnanharjoittaja voi käyttää omaa harkintaansa, haluaako mittauttaa radonpitoisuuden ylemmissä kerroksissa.
- Radonmittauksesta löytyy lisätietoa STUK:n sivuilta Radon työpaikoilla.
Kun radonmittaukset on tehty, lähetä radonmittausten tulokset Oulun seudun ympäristötoimelle sähköpostiosoitteeseen ymparisto@ouka.fi.
Oulun seudun ympäristötoimi kiinnittää tarkastuksilla huomioita radonturvallisuuteen ja siihen, onko toiminnanharjoittaja huomioinut radonpitoisuuden mittausvelvollisuuden. Asia tarkastetaan muun muassa kouluissa, päiväkodeissa, sosiaalialan yksiköissä, liikuntatiloissa, kauneushoitoloissa, tatuointitiloissa ja muissa vastaavissa paikoissa.
Lisätietoja
Oulun seudun ympäristötoimi, ymparisto@ouka.fi