Ajankohtaista

< Takaisin

Ravintolan ruokakauppaan valmistamat pakatut ateriat

Koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen aikana oli voimassa helpotuksia koskien ravintolaruoan myyntiä ruokakaupoissa. Huomioikaa elintarvikkeesta annettavista tiedoista, että korona-aikaiset helpotukset ovat poistuneet vuoden 2021 alusta alkaen. Ravintolan ruoanvalmistuksessa ja myynnissä tulee huomioida muun muassa seuraavat asiat.

Käsittele elintarvikkeita hygieenisesti

Kiinnitä huomiota hyvään käsihygieniaan. Kädet on pestävä säännöllisesti vedellä ja saippualla. Jos käytät suojakäsineitä, käytä niitä hygieenisesti ja vaihda ne riittävän usein. Kädet tulee pestä ja suojakäsineet tulee vaihtaa aina ennen työn aloittamista, eri työvaiheiden välillä ja jos on koskettu likaisia pintoja. Vältä ruoan tarpeetonta koskemista käsin kuumennuksen jälkeen.

Huolehdi kylmäketjusta

Säilytyksen ja kuljetuksen aikana kylmän ruoan lämpötila saa olla enintään +6 °C ja kuuman ruoan vähintään +60 °C. Varmista omavalvonnassa, että kylmä- ja kuumaketjut pysyvät katkeamattomina elintarvikkeiden säilytyksen, valmistuksen, pakkaamisen tai kuljettamisen aikana.

Jäähdytä kuuma ruoka nopeasti

Varmista, että kuuma ruoka jäähtyy riittävän nopeasti, enintään neljässä tunnissa +6 asteiseksi tai sen alle. Jäähdyttäkää ruoka mieluiten jäähdytyskaapissa.

Pakkaa ruoka elintarvikekelpoiseen rasiaan

Varmista, että pakkausmateriaalit soveltuvat elintarvikkeiden pakkaamiseen. Jos pakkaat esimerkiksi kuumia tai rasvaisia ruokia, varmista, että rasia kestää kuumuutta ja rasvaa.

Laita annosrasioihin pakkausmerkinnät

Kauppaan toimitettaviin ruokapakkauksiin tulee laittaa seuraavat tiedot:

  • elintarvikkeen nimi
  • ainesosaluettelo, jossa allergioita ja intoleransseja aiheuttavat aineet ja tuotteet korostettu
  • tiettyjen ainesosien tai ainesosien ryhmien määrät (silloin, kun tiedolla on merkitystä kuluttajan valintoihin,
  • esim. lihapullista lihapitoisuus, kalakeitosta kalan määrä) 
  • sisällön määrä (=paino)
  • vähimmäissäilyvyysaika (parasta ennen -päivämäärä) tai viimeinen käyttöajankohta
  • elintarvikealan toimijan nimi, toiminimi tai aputoiminimi ja osoite
  • alkuperämaa tai lähtöpaikka (ruoan ainesosana käytetyn raa’an lihan alkuperämaa)
  • säilytysohje (esim. helposti pilaantuvat ruoka-annokset säilytettävä enintään 6 ºC:ssa)
  • tarvittaessa käyttöohje ja voimakassuolaisen ruoan suolapitoisuus

Jos myyt ruokaa ravintolan verkkosivujen kautta, ilmoita verkkosivuilla elintarvikkeen nimi, allergeenit ja intoleransseja aiheuttavat aineet ja ruoan ainesosana käytetyn raa’an lihan alkuperämaa.

Varmista ruoka-annosten säilyvyys

Pakattuina myytävien ruokien myyntiajat on syytä pitää lyhyinä (max. valmistuspäivä + kaksi sitä seuraavaa päivää), jos ruoista ei ole teetetty säilyvyystutkimuksia.

Lisätietoja saa Ruokaviraston sivuilta ja ympäristötoimesta

Lisätietoa ja ohjeita elintarvikealan yrityksille löytyy Ruokaviraston sivuilta.

Voit olla yhteydessä omaan terveystarkastajaasi, soittaa ympäristöterveydenhuollon neuvontapuhelimeen 044 703 6700 tai lähettää sähköpostia osoitteeseen ymparisto(at)ouka.fi.

Jakolinkki

Ilmoitukset ja kuulutukset

Viralliset ilmoitukset ja kuulutukset voi lukea osoitteessa www.ouka.fi/kuulutukset.