Ajankohtaista

< Takaisin

Haja-asutusalueen jätevesineuvontaa saa rakennusvalvonnasta

Jätevesineuvontaa on nyt tarjolla Oulun rakennusvalvonnassa. Neuvontaa antaa jätevesineuvoja Merja Talvitie, jonka tehtäviin kuuluvat mm. infotilaisuuksien järjestäminen aiheen tiimoilta sekä kuntalaisten ja ammattilaisten neuvonta.

Neuvontaa saa puhelimitse, sähköpostilla ja erikseen ilmoitettavina aikoina Merjan tavoittaa Oulu10 pisteissä ja Jätevesi-illoissa ala-asteen kouluilla eri puolilla Oulua. Seuraa tiedotteita tulevista jätevesi-illoista rakennusvalvonnan etusivulta. Neuvontaa voivat hyödyntää niin uudisrakentajat, remontoijat kuin päättyneen siirtymäajan alueiden kiinteistönomistajat, joiden täytyy tehostaa jätevesienkäsittelyään. Alla muutama vinkki oman tilanteen selvittämiseen.

Kun rakennat uutta, etkä voi liittyä viemäriverkostoon, tarvitset jätevesijärjestelmän omalle kiinteistölle. Järjestelmään haetaan lupa rakennusluvan yhteydessä.

Jos taas asut ranta- tai pohjavesialueella valmiissa talossa (rakennuslupa haettu ennen vuotta 2004), saatat tarvita jätevesijärjestelmä uudistamista. Mikäli haluat itse tarkistaa, sijaitseeko kiinteistösi sellaisella alueella, jossa täytyy vanhaa jätevesijärjestelmää ehkä tehostaa, voit katsoa Suomen ympäristökeskuksen karttapalvelusta 

Kartassa ranta-alueet on merkitty vaaleanpunaisella ja luokitellut pohjavesialueet on merkitty vaalealla violetilla. Molemmissa olemassa olevien kiinteistöjen jätevesienkäsittelyn tehostamisen määräaika on päättynyt lokakuussa 2019. Näillä aluilla tulee selvittää, että riittääkö puhdistustaso nykyvaatimuksiin, mikäli se ei ole vielä tiedossa. Mikäli tehostamista tarvitaan, kannattaa ryhtyä pikaisesti toimenpiteisiin. Samoilla alueilla Oulussa on voimassa myös ympäristönsuojelumääräykset, joita tulee noudattaa sekä siirtymäajan päättymisen vuoksi remontoitavissa kohteissa että uudiskohteissa. 

Kun rakennusta remontoidaan laajamittaisesti tai liitytään esimerkiksi vesijohtoon tai rakennetaan vesivessa, tarvitaan usein viemäriliittymä tai jätevesijärjestelmän parantamista. Viemäriliittymä on hyvä tapa hoitaa jätevesienkäsittely myös haja-asutusalueilla. Tarkempaa tietoa jokaisen kiinteistön liittymämahdollisuuksista antaa joko Oulun Vesi Oy tai oman alueen viemäriosuuskunta. Kun ei ole mahdollisuutta liittyä viemäriin, on jätevesien käsittelyssä turvauduttava omaan käsittelyjärjestelmään. Järjestelmän valintaan vaikuttaa moni seikka ja määräys ja avuksi tarvitaan suunnittelija.

Hyödyllisiä linkkejä

 

Lisätiedot ja neuvonta

merja.talvitie@ouka.fi p. 040-184 79 75

Jakolinkki

Ilmoitukset ja kuulutukset

Oulun kaupungin viralliset ilmoitukset ja kuulutukset liitteineen voi lukea osoitteessa www.ouka.fi/kuulutukset.

Rakennusvalvonnan ilmoitukset löytyvät valitsemalla kuulutuslajiksi <rakentaminen>.

Uutiskirje

Rakennusvalvonnan uutiskirjeen voit tilata tästä linkistä. Uutiskirjeessä kerromme mm. tulevista koulutuksista ja tapahtumista sekä ajankohtaisista asioista rakentamisen alalla ja rakennusvalvonnan toiminnassa. Aiemmat uutiskirjeet voit lukea alapuolisista linkeistä. 

Uutiskirje 1/2020 10.3.2020

Uutiskirje 2/2020 25.3.2020 Tietoa rakennusvalvonnan toiminnasta pandemian aikana

 

Tietosuojaseloste