
Nuorten navigaattori on ehkäisevän päihdetyön hanke, jossa kehitetään ja tehostetaan huumevalistustyön sisältöjä ja menetelmiä lähiyhteisöjä aktivoimalla. Hanke on käynnissä 02/2025–12/2026.
Hankkeen keskeisenä tavoitteena on, että osaamme jatkossa paremmin tunnistaa, miksi nuoret kokeilevat huumeita. Tätä kautta pystymme paremmin ehkäisemään kokeiluja ja vaikuttamaan siihen, että kokeilut eivät johda vakiintuneeseen käyttöön. Keskeistä on ymmärtää juurisyitä, jotka liittyvät kasvaneeseen mielenkiintoon huumekokeiluiden taustalla.
Kohderyhmänä on alle 25-vuotiaat oululaiset ja raahelaiset, jotka ovat kokeilleet tai ovat riskissä kokeilla huumeita. Tavoitteena on saavuttaa laajempi nuorten kohderyhmä.
Hanke on Oulun kaupungin hanke, jossa tehdään tiivistä yhteistyötä Raahen kaupungin kanssa. Lisäksi hankkeessa ovat yhteistyökumppaneina Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue (Pohde), Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry, Helsingin Diakonissalaitoksen säätiö sr. ja Oulunseudun Nuorisoasuntoyhdistys ry (OsNa ry).
Teemme hankkeessa vahvaa yhteistyötä eri ammattilaisten ja erityisesti nuorten parissa. Keskeisenä toimenpiteenä tuotetaan kohderyhmäanalyysi, joka on keskiössä hankkeen toimenpiteiden ja viestinnällisen kampanjan suunnittelussa, toteutuksessa.
Yläasteikäisille ja nuorille aikuisille on tarkoituksena rakentaa uudenlaista, ryhmämuotoista toimintaa, jossa voi keskustella huumeista turvallisessa ympäristössä. Hankkeessa herätellään yhteiskunnallista keskustelua Erätauko-keskustelujen kautta huumekokeiluihin ja käyttöön liittyen.
Viestinnällisen kampanjan lisäksi, jaamme tietoa ja kokemusta hankkeessa järjestettävien seminaarien kautta.
Hankkeelle on haettu rahoitusta sosiaali- ja terveysministeriön terveyden edistämisen määrärahoista.