Ladut
Sankivaaran ensilumenlatu avataan 8.11.2024 klo 10.
Oulusta löytyy noin 350 km hiihtolatuja. Oulun seudulla sijaitsee kuusi laajempaa reittiverkostoa, joita ovat Auranmajan hiihtokeskus, Sankivaaran hiihtokeskus, Virpiniemen hiihtokeskus Haukiputaalla, Kisakankaan hiihtokeskus Oulunsalossa, Honkimaan hiihtokeskus Kiimingissä sekä Pylkönahon hiihtokeskus Ylikiimingissä.
Iinatin, Sankivaaran, Auranmajan, Ahvenojan ja Kiekonlenkin latujen olosuhteita ja kävijämääriä voit seurata myös latukameroiden avulla.
Valaistus hiihtoladuilla toimii hämäräkytkimillä klo 6.00–23.00.
Hiihtokaudella tiedotamme ajankohtaisista aiheista tämän sivuston uutisissa sekä Liikkuvan Oulun some-kanavissa. Ladut avataan kunnossapidon seurantajärjestelmään, kun ne on saatu turvallisiksi, alikulut lumetettua ja säännöllisestä kunnossapidosta voidaan huolehtia.
Tämän sivun sisältö:
- Paikkamerkki
Hiihtokeskukset
Auranmajan hiihtoreitistö
os. Alakyläntie 634
Auranmajan hiihtoreitistö sijaitsee Kuivasjärvellä noin 3 km Kuivasjärven liikenneympyrästä Alakylään päin. Majan ympäristössä on päivittäisessä kunnossapidossa olevat 1, 2, 3 ja 5 kilometrin valaistut ladut. Ladut sijaitsevat pääreitistön varrella, josta pääsee mm. pohjoisiin ja eteläisiin kaupunginosiin.
Alueella on myös erillinen 4,8 km koiralatu.
Hiihtomajaa ylläpitää Kuivasjärven Aura ry ja alueelta löytyy myös avokota tulentekopaikka.
Latujen kunnossapito (reiteillä Auranmaja-Herukka, Auranmaja-Kaijonlahti-Pyykösjärvi, Auranmaja-Hönttämäki-Jääli, Hönttämäki-Hiukkavaara-Kivikkokangas, Auranmajan ympäristön ladut):
Sankivaaran hiihto- ja ampumahiihtokeskus
os. Mikonmäentie 201, 90660 Oulu
Sankivaaran hiihtokeskus sijaitsee Sanginsuussa, noin 20 min ajomatkan päässä Oulun keskustasta. Hiihtokeskukseen valmistetaan vuosittain kesän yli säilötystä lumesta noin 1 kilometrin mittainen ensilumenlatu. Hiihtokeskuksessa on myös täysmittainen ampumahiihtorata.
Hiihtokeskuksesta löytyy päivittäisessä kunnossapidossa olevia, erimittaisia ja maastoltaan eritasoisia latuja, joista valaistuna noin 15 km. Katso Sankivaaran latukamera ja kävijälaskuri.
Keväällä kunnostettava Tervareitistön osa Sankivaara-Kallioselkä hiihtoreitti on pituudeltaan 16 km.
Latujen kunnossapito: Oulun Infra -liikelaitos (1.1.2025 alkaen Oulun Tilapalvelut -liikelaitos)
Virpiniemen hiihtokeskus
os. Virpiniementie 525
Virpiniemen hiihtokeskus sijaitsee Haukiputaalla monipuolisessa virkistys- ja liikuntaympäristössä, noin 20 minuutin ajomatkan päästä Oulun keskustasta. Hiihtokeskus toimii Oulun kilpahiihtokeskuksena, jossa järjestetään alueellisia sekä kansallisia hiihtokilpailuja.
Hiihtokeskuksessa sijaitsee hiihtomaja sekä monipuoliset päivittäisessä kunnossapidossa olevat hiihtoladut ja reitit. Valaistua latua löytyy 5 km ja kilpalatuja 1, 2, 3 ja 5 km. Muita kuntolatuja ovat mm. 10 km reitti sekä reitit Virpiniemi–Kirkonkylä 6 km ja Virpiniemi–Kiviniemi 4 km. 10 km latureitiltä on opastettu latuyhteys Runtelin laavulle (noin 2 km).
Alueella sijaitsevat myös monipuoliset pulkkamäet sekä useita nuotiopaikkoja.
Latujen kunnossapito: Oulun Infra -liikelaitos (1.1.2025 alkaen Oulun Tilapalvelut -liikelaitos)
Virpiniemen ylämajan voi vuokrata käyttöön liikuntapalveluilta. Ylämajassa on kaksi pukuhuonetta noin 50 henkilölle, kaksi saunaa, kokoustila sekä pieni keittiö. Varaukset Timmi-varausjärjestelmän kautta tai sähköpostitse liikuntapaikkavaraukset@ouka.fi. Katso varaustilanne. Katso hinnasto.
Kisakankaan hiihtokeskus
os. Papinjärventie
Kisakankaan hiihtokeskus sijaitsee Oulunsalossa, lähellä Oulun lentokenttää, noin 20 min ajomatkan päässä Oulun keskustasta. Hiihtokeskuksessa sijaitsee 3 km, 5 km (valaistu) ja 10 km sekä lentokentän ympäryslatu 12 km.
Hiihtokeskuksessa on hiihtomaja, jota ylläpitää Oulunsalon Vasama ry, sekä nuotiopaikka.
Latujen kunnossapito: Avator Oy
Honkimaan hiihtokeskus
os. Teollisuustie 12
Honkimaan hiihtokeskus sijaitsee Kiimingissä Honkimaan alueella, noin 20 km Oulusta. Alueelta löytyy valaistu 5 km:n kuntorata. Lisäksi alueelta löytyy valaistu 3,4 km Honkimaa–Jääli latuyhteys. Alueella sijaitsee toimitalo Kimmoke, jota ylläpitää Kiimingin Urheilijat ry.
Latujen kunnossapito: Oulun Infra -liikelaitos (1.1.2025 alkaen Oulun Tilapalvelut -liikelaitos)
Pylkönahon hiihtokeskus
os. Puolangantie 110
Pylkönahon hiihtokeskus sijaitsee Ylikiimingissä, noin 38 km Oulun keskustasta.
Hiihtokeskuksessa on latuja 1 km, 2 km, 3 km,4 km ja 5 km (valaistu) sekä 7,5 km. Lisäksi hiihtokeskuksesta pääsee keväisin kunnostettavalle Karahka–Vesala-hiihtoreitille, jonka pituus on yhteen suuntaan 16 km.
Hiihtokeskuksessa sijaitsee Oulun 4H-yhdistyksen Ylikiimingin osaston ylläpitämä hiihtomaja.
Latujen kunnossapito: Oulun Infra -liikelaitos (1.1.2025 alkaen Oulun Tilapalvelut -liikelaitos)
Muita latuja
Iinatin hiihtoreitistö
os. Urheilupuistontie, Oulu
Iinatin hiihtolatuverkosto sijaitsee Hiirosen urheilupuiston alueella. Päivittäisessä kunnossapidossa olevia ja valaistuja hiihtolatuja on 9 km. Reitille pääsee useasta eri kohdasta. Paikoitusalueita löytyy mm. Urheilupuistontieltä, Oulunlahdentieltä ja Metsänkuninkaantieltä. Katso Iinatin lenkin latukamera ja kävijälaskuri.
Latujen kunnossapito: Oulun Infra -liikelaitos (1.1.2025 alkaen Oulun Tilapalvelut -liikelaitos)
Yli-Iin kuntorata
Kuntorata sijaitsee Yli-Iin keskustan tuntumassa. Valaistu latu on pituudeltaan 4,7 km.
Latujen kunnossapito: Oulun Infra -liikelaitos (1.1.2025 alkaen Oulun Tilapalvelut -liikelaitos)
Lähiladut ja yhdysladut
Useimmista kaupunginosista löytyy hoidettuja 1-2 km:n latuja, jotka ovat valaistuja.
Katso oman alueesi ladut ja niiden kunnossapitotiedot.
Lisäksi latuverkostoon kuuluu valaisemattomia ja erimittaisia latuyhteyksiä, joita ylläpidetään olosuhteiden salliessa.
Jääli–Koiteli-erämaalatu
Jääliläiset yhdistykset ylläpitävät erämaalatua Jäälistä Koitelin suuntaan. Latu soveltuu perinteisen tyylin hiihtoon. Ladulle pääsee Koitelista parkkipaikan kohdalta sekä Jäälin suunnalta Jäälinjärven kiertävältä ladulta ja lisäksi Hönttämäen ladulta monitoimitalon kohdalta. Erämaaladulla on oma Facebook-sivunsa, jolla kerrotaan ladun kunnosta ja käytöstä.
Tietoa latujen käyttäjille
Latujen kunnossapito
Latukeskukset, kuten Sankivaara, Virpiniemi, Iinatin kuntorata ja Auranmaja, ovat keskeisimmät kunnossapidon kohteet. Näissä latukeskuksissa olosuhteet pyritään varmistamaan nopeasti myös sateen jälkeen ja tarvittaessa pitkään jatkuvilla sateilla. Muut latukeskukset, kuten Kiimingin Honkimaa, Ylikiimingin Pylkönaho, Oulunsalon Kisakangas ja Yli-Iin kuntorata ovat myös päivittäisessä kunnostuksessa.
Pääreittejä, joita ovat pitkähköt siirtymälatuosuudet valaistussa latuverkostossa, hoidetaan pääsääntöisesti kun ei sada. Kunnostus aloitetaan sateen jälkeen mahdollisimman pian viimeistään yhden vuorokauden kuluessa.
Laduilla liikkuu hiihtäjien lisäksi latukoneita myös päiväsaikaan. Kohdatessa koneen hiihtäjän tulee pysähtyä ja väistää latukonetta riittävän kauas latu-uralta. Latukoneesta hiihtäjää ei ole aina helppo havaita.
Kannattaa lisäksi huomioida, että latukoneen liikkuminen koko hoidettavan osuuden matkalla kestää kelistä riippuen useita tunteja.
Kaupunginosien lähiladut ja muut yhdysladut hoidetaan tarvittaessa ja olosuhteiden vaatiessa. Huoltoa ei tehdä päivittäin.
Lisäksi latuverkostosta löytyy valaisemattomia latupohjia, joiden hoito painottuu pääasiassa kevättalveen, kuten esimerkiksi Sankivaara–Kallioselkä.
Hiihtolatujen kunnostamisen poikkeusolot
Yli 20 pakkasasteessa tamppauskoneessa on rikkoontumisen vaara, eikä latuja voida silloin kunnostaa. Pitkäkestoisilla pakkasjaksoilla kunnostetaan latuja kuluneisuuden ja kovettumisen mukaan.
Nuoskasäällä latuja kunnostetaan harvemmin tai kunnostamista vältetään, jos nuoskaantuminen on lyhytaikaista. Tällä pyritään estämään latujen jäätymistä. Sään pakastuessa tampatusta märästä lumesta tulee vaikeasti työstettävää ja siten laduista ikäviä käyttää.
Latujen käyttäjien vastuu
Hiihtäjien toivotaan huomioivan vallitsevat sääolosuhteet, koska lumisade, myrskyt ja äkilliset tai suuret lämpötilavaihtelut vaikuttavat latujen kunnossapitoon. Laduilla tulee noudattaa hyvää käytöstä ja huomioida muut ladun käyttäjät.
Latualueella kulkeminen muutoin kuin suksilla on kielletty rakenteen rikkoontumisen ja turvallisuuden vuoksi.
Koiraladut
Oulussa on kaksi koiralatua: Auranmajalla (4,8 km) ja Kaakkurin liikuntamaalla (5 ja 3,7 km). Koiran tulee olla ladulla kytkettynä. Koiraladut on tarkoitettu ensisijaisesti koiran kanssa hiihtämiseen. Hiihtäminen ilman koiraa ei ole kielletty. Huomioithan muut hiihtäjät, jotta kaikki voivat harrastaa turvallisesti. Koiraladut ovat pääverkoston mukaisessa kunnossapidossa.
Kunnossapidon seurantajärjestelmä
Kunnossapidon seurantajärjestelmä toimii latukoneissa. GPS-paikantimen avulla latureitti kuittaantuu kunnostetuksi ja reitin kunnostus kirjautuu järjestelmään kokonaisuudessaan, kun latukone liikkuu merkittyjen pisteiden läpi. Isommissa reitistöissä pyritään ajojärjestystä vaihtelemaan päivittäin. Usein ajo tapahtuu ja kuittaantuu kunnostetuksi myös eri vuorokausina, koska kokonaisuudessaan ajo kestää kelistä riippuen jopa 8-9 tuntia.
Liikuntapalvelut avaa kunnossapidon järjestelmään ladut sitten, kun alikulut on lumetettu ja olosuhteet hiihdolle vakiituneet ja todettu turvallisiksi.
Hiihtoalikulut, sillat ja väylien ylitykset
Alikuluissa ja silloilla on syytä huomioida muuttuva lumitilanne ja mahdolliset lumen epäpuhtaudet. Kevyen liikenteen väylien ylityksissä varaudu ottamaan suksesi pois. Useat kevyen liikenteen väylät ovat säännöllisessä talvikunnossapidossa ja hiekoitetut.