Koronatodistus ja koronapassi

EU:n koronatodistus koostuu kolmesta eri todistuksesta:

  • todistus koronarokotuksesta
  • todistus negatiivisesta koronatestituloksesta
  • todistus sairastetusta koronavirustaudista

Kaikki kolme todistusta toimivat myös koronapassina. Rokotustodistus on voimassa 12 kuukautta, todistus sairastetusta koronavirustaudista 180 päivää ja testitulostodistus 72 tuntia. Rokotustodistus on voimassa koronapassina, jos olet saanut täyden rokotussarjan.

Huomioithan, että Oulun kaupungin näytteenottopisteillä ei pääsääntöisesti testata henkilöitä, jotka tarvitsevat vain todistuksen negatiivisesta koronatestituloksesta koronapassia varten. Esimerkiksi matkustamista, konserttia tai harrastusta varten tulee hankkia koronatesti muualta omakustanteisesti. Oulun kaupungin näytteenottopisteillä testataan koronapassia varten kuitenkin 16-17-vuotiaita sekä henkilöitä, jotka eivät voi ottaa rokotuksia lääketieteellisistä syistä.

Lataa todistus Omakanta-palvelusta

Lataa ja halutessasi tulosta koronatodistus Omakannasta. Katso ohjeet: www.kanta.fi/koronatodistus.

Jos tarvitset tulosteen koronatodistuksesta ja sinulla ei ole tulostinta, voit tulostaa todistuksen esimerkiksi kirjastossa, Oulu10 toimipaikassa tai asukastuvalla, jossa tuloste maksaa 0.20-0.80 senttiä, riippuen onko tuloste värillinen tai 2-puoleinen. Kirjastossa ei peritä maksua todistuksen tulostamisesta.

Voit tarkistaa Omakannasta koronatodistuksesi tiedot. Jos Omakannasta puuttuu todistus saadusta rokotteesta tai se on virheellinen, ota yhteyttä omaan hyvinvointikeskukseen asian selvittämiseksi. Pyydämme huomioimaan, että todistuksen käsittelyssä hyvinvointikeskuksessa on noin parin viikon viive ruuhkasta johtuen. Kun saat tulosteen, kannattaa siitä ottaa heti useampi kopio.

Jos olet saanut koronarokotteen ulkomailla, ota yhteyttä omaan hyvinvointikeskukseen tai Limingantullin rokotuspisteeseen. Rokotustietojen lisäämiseen tarvitaan kopio passin kuvasivusta sekä kopiot alkuperäisistä rokotustodistuksista. Kannattaa varautua, että käsittelyssä on parin viikon viive.

Kun käytät rokotustodistusta matkustamistarkoituksessa, tarkista kohdemaan vaatimukset ennen matkaa. Useimmat maat vaativat täyden rokotussarjan.

Jos et voi käyttää Omakanta-palvelua

Jos sinulla ei ole mahdollisuutta käyttää Omakanta-palvelua, voit saada paperisen koronatodistuksen ottamalla yhteyttä omaan hyvinvointikeskukseen tai valtuuttamalla toisen henkilön lataamaan todistuksen puolestasi Omakannasta.

Täysi-ikäinen voi asioida toisen aikuisen puolesta Omakannassa sähköisen valtuutuksen kautta (lue lisää sivulta kanta.fi/omakanta).

Alle 18-vuotiaat, joilla ei ole mahdollisuutta käyttää Omakantaa, saavat paperisen koronatodistuksen ottamalla yhteyttä omaan terveydenhuollon toimipaikkaan. Alle 18-vuotiat voivat myös valtuuttaa huoltajansa lataamaan todistuksen Omakannasta. Valtuutusta varten tarvitaan silloin nuoren suullinen tai kirjallinen lupa, joka on merkitty asiakastietojärjestelmään. Jos huoltaja noutaa todistuksen hyvinvointikeskuksesta, mukana tulee olla nuoren allekirjoittama kirjallinen lupa. Nuorelta voidaan tarvittaessa kysyä lupaa myös soittamalla.

 

Usein kysyttyä koronatodistuksesta (Kanta.fi)

Katso ajankohtaista tietoa koronaviruksesta Oulussa ja toimintaohjeet osoitteessa www.ouka.fi/korona