Energiahankkeet

Oulun kaupunki mahdollistaa uusiutuvien energiamuotojen kuten tuuli- ja aurinkovoiman edistämistä alueellaan ja ohjaa kehitystä hallitusti muun muassa kaavoituksen keinoin. Kaupunkistrategia edellyttää hiilineutraaliuden saavuttamista vuoteen 2035 mennessä, mikä on sama kuin Suomen hallituksen asettama kansallinen tavoite. 

Vihreän siirtymän hankkeet ovat myös elinkeinokysymys ja voivat vahvistaa sekä kaupungin että kaupunkilaisten elinvoimaa. Kaupunkistrategian asettaman tavoitteen mukaan Oulu on Suomen yritysmyönteisin kasvukeskus. Esimerkiksi tuulivoima tuo kaupungille vuosittain kiinteistöverotuloja ja tuulivoima-alueen maanomistajat saavat vuokratuloja hankeyhtiöltä. Hankealueen tiestöä parannetaan ja rakentamisvaihe voi tuoda sekä alueellisesti että paikallisesti työllistäviä vaikutuksia. 

Tuulivoiman alue- ja työllisyysvaikutuksia on selvitetty Pohjois-Pohjanmaan tuulivoimaosaamisen kehittäminen -hankkeessa

Tuulivoima

Oulussa on vireillä tai käynnistynyt useita seudullisen kokoluokan tuulivoimahankkeita. Rakentuneita voimaloita on ainoastaan Oulunsalon Riutunkarissa 4 kappaletta ja Vihreäsaaressa yksi. Seudullisella kokoluokalla tarkoitetaan vähintään 10 voimalan hanketta, jolloin maakuntakaava ohjaa suunnittelua. Pohjois-Pohjanmaalla on vireillä energia- ja ilmastovaihemaakuntakaava, jonka ehdotus on ollut nähtävillä syksyllä 2024. Kaavaehdotus hyväksytään tavoitteen mukaan vuonna 2025. Vaihemaakuntakaava pohjautuu tuulivoiman osalta kattaviin TUULI-hankkeessa tehtyihin selvityksiin.

Oulun tuulivoimahankkeet 12/2024

Tuulivoimahankkeiden eteneminen Oulussa

Hankevastaavana toimii tavallisesti tuulivoimayhtiö ja hankkeet käynnistyvät toimijan aloitteesta. Hanketoimijan vastuulla on käydä neuvotteluja maanomistajien kanssa maanvuokrasopimuksista. Kaupunki vastaa tuulivoimahankkeen osayleiskaavan ohjauksesta ja maakuntakaavan mukaiset tuulivoimaloiden alueet tarkentuvat rajaukseltaan osayleiskaavan selvitysten sekä ympäristövaikutusten arviointimenettelyn (YVA) myötä. Elinkeino-, ympäristö- ja liikennekeskus (ELY) vastaa yhteysviranomaisen roolissa ympäristövaikutusten arviointimenettelystä.

Hanketta on mahdollista viedä eteenpäin myös yhteismenettelynä, jolloin kaupungilla on hallinnollinen vastuu kaavoituksen lisäksi YVA:sta. Konsultti vastaa kaavan ja ympäristövaikutusten arvioinnin laatimisesta. Hankkeet kestävät alkuvaiheesta rakentumiseen tyypillisesti keskimäärin viisi vuotta ja kaikki eivät välttämättä etene ikinä rakentamisvaiheeseen kaavoituksesta huolimatta.

Hankekehittäjä voi esittää kaupungille hanketta tietylle alueelle tai tiedustella sopivia alueita. Kaavoitusyksikkö arvioi onko esitetty hankeaihio maakuntakaavan ja kaupungin omien linjausten mukainen. Jos edellytykset täyttyvät ja maanomistajapohja arvioidaan riittäväksi kannattavalle hankkeelle, voidaan edetä kaavoitusaloitteeseen. Yhdyskuntalautakunta päättää kaavoituksen esityksestä hankkeiden käynnistämisestä. Kaavoituksen käynnistyttyä allekirjoitetaan yhteistoimintasopimus, jossa määritellään sopijapuolten yhteistyö osayleiskaavan valmistelussa sekä tehtävä- ja kustannusjako. MRL 77 c §:n mukaisesti kunnalla on oikeus periä kaavoituksesta aiheutuvat kustannukset palveluhinnastoon perustuen vuosittain.

Prosessiohjaus seudullisen kokoluokan tuulivoima-alueen kaavoitusaloitteen jättämiseen.

Hankealueiden muodostumiselle on useita erilaisia reunaehtoja, jotka on pääosin huomioitu maakuntatason ohjauksessa. Oulun kaupungilla on myös omia strategisia linjauksia, jotka tulee huomioida. Kaupunki edellyttää vähintään 1,5 kilometrin suojavyöhykettä voimaloista vakituiseen ja vapaa-ajan asutukseen sekä 40 dB melualueen jäämistä kaava-alueen sisään. Melu-, maisema-, välke- ja varjostusvaikutukset tutkitaan aina hankekohtaisesti ja niillä on merkittävä vaikutus tarvittaviin suojaetäisyyksiin. Myös vaihemaakuntakaavan tuulivoimaloiden alueiden suojavyöhyke asutukseen on 1,5 kilometriä. Lisäksi kaavoitusyksikön asiantuntijamääritykseen perustuen edellytetään vähintään 5 kilometrin suoja-aluetta voimaloista Kierikkikeskukseen. Kierikkikeskus kuuluu Pohjois-Pohjanmaan museoon ja on kansallisesti ainutlaatuinen arkeologinen esihistoria- ja kulttuurimatkailukeskus. 

Alle seudullisen kokoluokan (alle 10 voimalaa) tuulivoima-alueiden edistäminen harkitaan tapauskohtaisesti.

Tuulivoiman strategiset linjaukset

Oulun kaupunki on laatinut tuulivoiman strategiset linjaukset, jotka hyväksyttiin yhdyskuntalautakunnassa 17.12.2024. 

Tuulivoiman strategiset linjaukset täydentävät ja tarkentavat osaltaan laajempia kansallisia ja maakunnallisia velvoitteita. Strategiset linjaukset luovat raamit tuulivoiman kokonaisuuden hallinnalle ja kestävälle kehittämiselle Oulussa tulevaisuudessa. 

Strategisten linjausten tarkoitus on mahdollistaa tuulivoiman sijoittaminen maankäytön suunnittelun kokonaisuuden kannalta parhaiten soveltuville alueille. Linjaukset määrittävät periaatteet, joilla tuulivoiman sijoittamista ohjataan tulevaisuudessa sujuvasti ja ennakoiden, palvellen sekä tuulivoimatoimijoita, asukkaita että kaupunkia. Strategiset linjaukset toimivat myös ohjeena tuulivoimahankkeiden toteuttamiskelpoisuuden arvioinnissa ja valmistelussa kaavoitusta koskevassa päätöksenteossa.

Strategisten linjausten kokonaisuus koskee kaikkea teollisen kokoluokan tuulivoimaa Oulun kaupungin alueella, sekä seudullisen että alle seudullisen kokoluokan hankkeita.

Yli-Iin tuulivoimahankkeiden yhteismallinnus

Yli-Iin alueelle on kaupungin aloitteesta ja toimijoiden yhdessä toteuttamana laadittu hankkeiden maisemavaikutusten yhteismallinnus kesällä 2024. Kuvauspaikkoja oli yhdeksän, joiden sijainteja mietittiin yhdessä tuulivoimatoimijoiden ja Yli-Iin kuntalaisyhdistyksen kanssa.

Mallinnukset on tehty kunkin hankkeen maksimivoimalakorkeuksilla ja maksimivoimalamäärillä ja kuvastavat siten teoreettista toteutumistilannetta kokonaisuutena. Voimalamäärät, sijoittelu ja korkeudet voivat muuttua. Tuulivoimalat on lisätty oikeassa ympäristössä kuvattuun videoon, jotta mallinnusmateriaali on mahdollisimman realistinen. 

Mallinnukset on tehty 360 asteen näkymänä ihmissilmän tasolta. Kuvanäkymää voi liikuttaa haluamaansa suuntaan. Realistisimman näkymän saa valitsemalla YouTuben videon asetuksista mahdollisimman korkean kuvan laadun. Erityisesti yönäkymissä videon laatu korostuu. Videonäkymää on mahdollista myös lähentää.

Kuvauspaikoilta 1–8 tehdyt videot esittävät realistisen tilanteen voimaloiden näkymisestä maisemassa. Kuvauspaikalta 9 tehty video esittää voimaloiden näkymisen maisemapeitteen läpi.

Yli-Iin tuulivoimahankkeiden yhteismallinnuksen kuvauspaikat numeroituna kartalla

Mallinnusvideot

1. Siuruanjoen silta

2. Yli-Iin koulu

3. Hangaskarin silta

4. Palvelukeskus Jokiranta

5. Keskikylä

6. Halajärvi

7. Kierikki

8. Tannila

9. Yli-Iin keskusta

Yhteystiedot