Kun epäilet, että eläintä kohdellaan kaltoin, tee siitä ilmoitus eläinlääkärille.
Eläinlääkäri tekee tarkastuskäyntejä ilmoitusten perusteella sekä säännöllisiä tarkastuskäyntejä ammattimaista eläintenpitoa harjoittaviin paikkoihin. Käynnillä eläinlääkäri tarkastelee eläinten olosuhteita, kohtelua ja pitopaikkoja.
Sairasta, vahingoittunutta tai muutoin avuttomassa tilassa olevaa luonnonvaraista eläintä on pyrittävä auttamaan, mutta sitä ei pidä ottaa pitempiaikaisesti elätettäväksi.
Oulun seudulla eläinsuojelusta vastaa valvontaeläinlääkäri.
Toimi näin
Ilmoita eläinsuojeluasiasi ensisijaisesti sähköpostitse osoitteeseen elainsuojelu[at]ouka.fi. Kerro ilmoituksessa kohteen nimi ja puhelinnumero, tarkka osoite ja lyhyt kuvaus tilanteesta.
Jos käytössäsi ei ole sähköpostia, voit soittaa eläinlääkärin ajanvarausnumeroon arkiaamuisin.
Hätätapauksessa soita tuotantoeläinten ja hevosten päivystysnumeroon tai poliisille.
Tausta ja lainsäädäntö
Jos epäilet, että eläintä on kohdeltu kaltoin, ilmoita siitä kunnaneläinlääkärille, kunnan terveydensuojeluvalvontaa hoitavalle viranomaiselle tai poliisille. Eläimiä on suojeltava parhaalla mahdollisella tavalla kärsimykseltä, kivulta ja tuskalta ja eläinten hyvinvointia ja hyvää kohtelua on edistettävä. Eläinsuojelulaki säätää muun muassa eläimen pitopaikasta, ravinnosta, hoivasta, kohtelusta ja jalostuksesta.
Eläinsuojelulain valvontaan osallistuvat kunnan tai hyvinvointialueen terveydensuojeluviranomaiset sekä valtion viranomaiset, kuten poliisi.
Kiireellisessä tapauksessa saat poliisiin yhteyden soittamalla hätänumeroon 112.