Uimahallit
Toimintaohjeet uimahallissa kävijälle
- Uintiaika on peseytymisineen ja pukeutumisineen kaksi tuntia.
- Liiku kävellen.
- Peseydy ennen altaaseen menoa huolellisesti. Hiukset on kasteltava tai käytettävä uimalakkia. Pitkät hiukset tulee laittaa kiinni. Suihkuun ja saunaan mennään ilman uima-asua. Karvojen ja kynsien leikkaaminen sekä hiusten värjääminen uimahallissa on kielletty.
- Uima-asuna saa käyttää vain uintikäyttöön tarkoitettua uima-asua.
- Päihdyttävien aineiden tuominen ja niiden vaikutuksen alaisena oleminen uimahallin tiloissa on ehdottomasti kielletty.
- Alle 8-vuotiaat ja uimataidottomat lapset pääsevät uimaan vain yli 15-vuotiaan uimataitoisen samassa altaassa olevan henkilön valvonnassa. Huoltajan tai muun henkilön mukana olo voidaan tarkistaa palvelupisteessä tai altaalla lasta voidaan pyytää todistamaan uimataitonsa uimalla 25 metriä vatsallaan.
- Uimataidoton on aina huoltajansa vastuulla. Uinninvalvoja valvoo yleistä järjestystä ja turvallisuutta. Uinninvalvonta ei vähennä huoltajan velvollisuutta huolehtia lapsistaan.
- Lasten ikäraja vastakkaisen sukupuolen puku- ja pesuhuoneeseen on 8 vuotta.
- Uima-altaaseen hyppääminen on sallittu ainoastaan erikseen merkityillä paikoilla.
- Pitkiä sukelluksia saa suorittaa vain turvaparin kanssa. Ilmoita aina uinninvalvojalle sukellusharjoittelustasi.
- Ilmoita terveysriskisi henkilökunnalle, jos se vaarantaa itsesi tai muiden turvallisuutta.
Henkilökunta on vastuussa toimintaohjeiden valvonnasta.
Henkilökunnalla on oikeus varoittaa ja poistaa toimintaohjeita rikkovat henkilöt.
Ohjeet hengenpidätyslajien harrastamiseen Oulun uimahalleissa
Uimahalleissa on mahdollisuus harjoitella ja harrastaa sukellus- ja hengenpidätysjaksoja sisältäviä lajeja. Pitkiä sukelluksia ja pitkäkestoisia hengenpidätysjaksoja tehdään vapaasukelluksen lisäksi esimerkiksi uppopallossa, pyrstösukelluksessa, taitouinnissa, uinnissa ja hengenpelastuksen kilpailulajeissa.
Ohjeet harrastajille:
- Älä missään tilanteessa harjoittele yksin. Ryhmässä on oltava aina vähintään kaksi henkilöä. Yhden tehtävänä on valvoa toisen suoritusta koko suorituksen ajan.
- Suoritusta valvovalla henkilöllä pitää olla kyky tunnistaa ja ennakoida vaaratilanteita ja puuttua niihin tehokkaasti. Hänen pitää tuntea hengenpidätyksen riskit ja osata tunnistaa hukkuva.
- Harjoittelevan ja valvovan henkilön tulee tuntea harjoittelussa käytettävät varusteet ja niiden riskit, ja osattava niiden käyttö myös poikkeustilanteessa.
- Ilmoittaudu uinninvalvojalle aina ennen harjoituskertaa. Kerro uinninvalvojalle, millaisia harjoitteita aiot tehdä, miten, missä ja kenen valvonnassa. Kerro myös, mitä varusteita aiot harjoittelussa käyttää.
- Harjoittele vain, jos saatte uinninvalvojalta luvan harjoitteluun.
- Harjoittele vain harjoitteluun osoitetussa paikassa.
- Ota harjoittelussa huomioon muut uimahallin käyttäjät. Muista myös, että käytökselläsi ja esimerkilläsi on suuri merkitys erityisesti lapsille ja nuorille.
- Noudata hengenpidätyslajista annettuja turvaohjeita.
- Noudata uimahallin henkilökunnan ohjeita ja määräyksiä mm. harjoituksen keskeyttämisestä, jos hallin turvallisuustason ylläpitäminen sitä edellyttää.
Turvallisia uintihetkiä!
Ohjeet perustuvat Sukeltajaliiton, Suomen Uimaliiton, Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton (SUH) ja Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) laatimiin ohjeisiin.
Virtuaalinen vesijumppari
Kaikissa Oulun uimahalleissa on käytössä virtuaalinen vesijumppari, jota asiakkaat saavat käyttää omatoimiseen vesivoimisteluun. Vesijumppari toimii kosketusnäytön tavoin. Vesijumpparista voit valita valmiita jumppaohjelmia ja jumpata niiden mukaan omaan tahtiin.